Kepler se utopil!

Oproti všem svým astrologickým hláškám a astronomickým horoskopičinám Johannes Kepler(1) nakonec spadl s nebe, a aby toho nebylo málo, přitom pohořel a nakonec se utopil. Stalo se tak včera, v roce Keplerových krásných, leč nedožitých 440. narozenin(2). 
Nelze se divit, že tak skončil prostopášník(3) považující astronomii za moudrou matku a astrologii za její záletnou dcerku, která se prodá každému, jen aby máma přežila; a čertví, co skutečně viděl a co si vymyslel, jsa k stáru silně krátkozraký a bez Havlova teleskopu(4). 
Přestože vehementně odmítal pověry a devotní adoraci tehdejších astrologických výkladů, sám sesmolil více jak osm set horoskopů(5), do nichž sice jako první zavedl dekagonální řadu aspektů(6), jakmile ale začal s vlivem budov zastiňujících planety v okamžiku narození, byl lidem pro smích(7) a nezbylo mu než emigrovat do vesmíru(8), kde se uchýlil na soukromou planetku ISS, kterou pak po zbytek života uklízel a obstarával. 
Do oněch netušených výšin ho vynesla jeho známá Ariana(9), která ho tam ale nechala napospas. Johannesovi z toho hráblo a skočil přes svou vlastní palubu rovnou do oceánu. A protože neuměl plavat(10), je nasnadě, v jaké utopii skončil. Zanechal po sobě ale tajemnou černou skříňku(11), která se stala hledaným pointem(12) světového aquacachingu(13).

(1) kepp – nárožní čep, lehr – cvičný (něm.), 
(2) 27. 12. 1571 – 15. 11. 1630
(3) prosto – rovný, pašnik – pastvina (pol.), lid. prérie
(4) archaický název pro tele od berana
(5) archaický název pro horu beranů
(6) decil, kvintil, tredecil a bikvintil, to dá rozum, ne?
(7) smeech – čpavý zápach (angl.)
(8) ves – svěrák (albán.), mear – oblečení (hol.); oblečení pana Svěráka pro Holandsko
(9) zkr. aritmetické analogie
(10) při hodině tělocviku, kdy se to celá třída učila, smolil větu „Cesty, kterými lidé pronikají k podstatě nebeských dění, mi připadají téměř stejně podivuhodné jako tyto jevy samy.“ Ať si to ve vodě později opakoval jak chtěl, nad hladinou se neudržel.
(11) black-box – pěstní souboj mezi černochy
(12) pointe veccia – most vikví (it.)
(13) podvodná verze geocachingu

Johannes Kepler byl svého času vesmírně šťastný. 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak jsem si to zkusil a už mě to nebaví.

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (Beneše)

To za nás se bruslilo ještě skutečně, na opravdovým plastu, a ne jen virtuálně, jako teď…