Chytrý, chytřejší, geniální… a pak?

Svět žije existencí chytrých telefonů. Na jinou reklamu mobilních operátorů už téměř nenarazíte, chytré telefony si dnes prý může dovolit už úplně každý(1).  
Před dvaceti lety jsme měli doma všichni takové ty bakelitové krámy(2) od SPT Telecom, s ciferníkem, v němž čas od času uvízl vyžraný malíček, jen to málem fiklo. Z dnešního pohledu úplné debily. Někteří z nás si pak dovezli to bezdrátové plastové sluchátko, měl jsem červené a pak i modré… 
Pak se začaly objevovat první „mobilní“ telefony, takové ty masivní cihly(3) s těžce přenositelnými bateriemi. Jedním z prvních to musel tehdy mít Petr H., dnes hlava pomazaná po boku páně prezidenta, tehdy v křesle šéfredaktora Reflexu. Vlekl ten kufr z kanceláře do kanceláře, a bylo to komické.
Vzápětí nastoupily ty menší kousky s anténami, kterými děravěly kapsy v sakách i kalhotách, a které zvonily všechny stejně, takže telefonát uprostřed porady v reklamce vyvolal společné tasení. Tehdy jsem i já podlehl a koupil sobě a ženě každému po Bošce(4).
Dále se už aparátky jen zmenšovaly, zcvrkávaly, placatily, všelijak rozevíraly a vyšupovaly… ale furt to byly telefony, a nikoho nenapadlo, že by to někdy později telefony mohly přestat být. A pak najednou bác!, a byly tu chytrofony a jedna vývojová etapa vzala za své. A jsme u toho.   
Jsou-li tyhle chytré, byly tamty logicky hloupé, to dá rozum. Však i já už jsem tuhle myšlenku tu rozvíjel. Ale co budou cosifony(5) té příští generace? Smarterphony(6), nebo snad wisephony(7)? Protože být chytrý, to ještě neznamená nespornou zkušenost… ale pak? Genphone(8), expertphone(9)? S mezistupněm talentphonu(10)? Nezávidím vývojářům tuhle past, kterou kolem sebe upletli… a začalo to tak nevinně: malým i před phonem(12). Třeba ho měli za idiota…   

(1) někdy je ale třeba ho mít půčený
(2) zamotaná točená šňůra byl rébus
(3) proto měli tehdejší manažeři takové svaly
(4) Bosch Com 608
(5) jakésifony, ňákýfony atd.
(6) trošku chytřejší, ale ne o moc
(7) tzv. moudrofony, resp. rozumofony
(8) Geniusphone, pozor! neplést s genofonem!
(9) machrfon
(10) něco jako vlohofon
(12) fouňa

Takhle budeme volat za pár… čeho? Měsíců, nebo týdnů? Radši nehádat.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak jsem si to zkusil a už mě to nebaví.

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (Beneše)

To za nás se bruslilo ještě skutečně, na opravdovým plastu, a ne jen virtuálně, jako teď…