Obec chce logo. Co si o něm myslíte?

Zeptala se mě kolegyně, teoretička umění a designu, na můj názor na návrh logotypu, projednávaný obecní radou jedné vetší středočeské vesnice, byť se před svým jménem honosí předdomkem město (tvoří 12000 obyvatel město?). Sama svůj postoj definovala tak, že „nevidí logo jako příliš šťastné. Má ráda jednoduchá řešení, ale v tomto případě se domnívá, že zjednodušený domeček příliš evokuje nezajímavou panelákovou architekturu a příliš sleduje zadání: domov na Labi, na řece.“ 
Nechci tu zesměšňovat samotné logo, jakkoli by to bylo snadné; nemá šanci kdekoli za hranicemi obce.

Ale upřímně – proč má mít ksakru už i vesnice logo?
Moji rodiče mají chalupu v Tvrdoslavi u Nemilkova nedaleko Velhartic, a ani jedna z těch tří obcí taky logo nemá a žije.
Rovněž Želenice kamaráda, profesora grafického designu, se bez loga obejdou, není-liž pravda? (Námět na letní klauzuru, příteli!)

Myslím, že tady má moje kolegyně velkou příležitost uplatnit svůj cit a praxi teoretičky umění a sdělit radě města, že investovat cokoli do loga města jsou jen vyhozené peníze, za které by jistě obec pořídila pár metrů lepšího chodníku nebo dětský (dědský) koutek někde na náměstí. 
Tuhle informaci už měli radní dostat od studia, které jim návrh předložilo (co ale čekat od studia, které se pyšnísloganem „hra na design“?), a ne-li od nich (jsou rádi, že mají kšeft), tak od kteréhokoli rozumně uvažujícího obyvatele. Protože když bude mít každá ves, každá středisková obec logo, dřív nebo později bude potřeba logem opatřovat čtvrti a části (V Rybníčkách, Za Dráhou, Jiřina, centrum, humna… jemně naznačuji nejmenovanou obec), a pak by snad i každý domkář mohl zatoužit po vlastním logotypu.
Mně to přijde jako totální blbina a populistická snaha několika jedinců, kteří slávu obce deklarují formou víc než obsahem, fáborem vlajícím na fasádě ouřadu víc než spokojeností svých obyvatel.

Takže, paní kolegyně, zkuste jim to rozmluvit, prosím. Jinak se z toho zblázníme, všichni a velmi brzo.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak jsem si to zkusil a už mě to nebaví.

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (Beneše)

To za nás se bruslilo ještě skutečně, na opravdovým plastu, a ne jen virtuálně, jako teď…