Až jde hlava kolem.

Naším technologickým světem se potuluje spousta mýtů a předsudků, které je třeba uvést na pravou míru dřív, než jim naivní technokrati uvěří. Dnes a denně narážíme na termíny, parazitující na falešné legendě či přímo smyšlené. Žijeme v době, v níž nám jakýkoli bulík(1) pověšený na nos přiroste k srdci a jen stěží se pak zbavujeme zažité iluze(2).
Příkladem mimo jiné nechť je pojem aplikace.
Původně to byl totiž slangový výraz applecaution(3) a byl synonymem pro fotbálek ve třídě s okny; mimochodem, hrál jej i Bill Gates(4). A rozhodně není bez zajímavosti, že jeho Windows jsou hranatou vzpomínkou na prapratátu(5).
Abych ale nebyl tak jednostranný… kdo dnes třeba ví, že slavné jablko není vůbec vykousnuté, ale je to jen reminiscence na zatmění slunce(6), ba co víc, že původně to vůbec nemělo být jablko(7)? Nakonec, k těmto začátkům se později vrátil Jobs svým revolučním modelem iMegg(8).
A to jsme teprve na začátku. Ať se podíváte kamkoli, všude na vás bliká nějaká ikona(9) a logo(10), až z toho jde hlava kolem. Kdybych tu měl objasnit všechno(11), co vím, nezbylo by tu už místo pro chytráky(12) a futury(13), pro něž to celé píšu. 

Ze slavné kampaně Easter Eggintosh. V pozadí USB-pomlove(14).
Fotografováno v únoru 1978.
(1) viz film Bulíkův případ
(2) iLůza je asociální síť 
(3) Apple (mičuda) a Caution (bacha!)
(4) jeho pradědeček pocházel z Čech a jmenoval se Fráňa Šráněk, v Americe si jméno poangličtil (gates = šraňky). 
(5) Byl známý proutkař a řídil se heslem "kam vítr, tam virgule", takže tak trochu šarlatán, kterého ale malý Billík obdivoval tak, že později spojil wind (vítr) a dowse (proutkařit) v název svého dítěte.
(6) 7. dubna 1977 koukal grafik Rob Janoff z okna a hryzl jablko. Slunce se mu částečně zatmělo před očima a nápad na logo byl na světě.
(7) Na první dva týdny firma pojmenovala své výrobky sofistikovaně Eggintosh (co bylo dřív - vejce, nebo intelektuál?). Při fotografování nakousnutého vejce si Rob ale pokaždé pobryndal žloutkem telefoníček; aniž tušíl, že existují už od roku 1886, říkal mu pak Yellow Pages.
(8) "Jsem vejce," čímž byla zodpovězena elementární otázka.
(9) z angl. Con (švindl)
(10) Lo (nazdar), Go (jít), tedy "ahoj a jdi", zkr. hajdy
(11) zkr. pro všechno techno
(13) 4. pád komu, čemu: futurům
(14) česky pomláska

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tak jsem si to zkusil a už mě to nebaví.

Měšice 21. 4. 2023

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (Beneše)